Hegesztőgépek

1. Áramfejlesztőről milyen géppel hegesszek?

Áramfejlesztőről történő hegesztés esetén a feszültség-ingadozásra kevésbé érzékeny GEN jelzésű modelleket kell választani a DECA termékei közül. Ajánljuk a MOS 170GEN és MOS 210GEN gépeket.

2. Mit jelent a következő műszaki paraméter hegesztőgépeknél: 150Amp @ 60%?

A profi hegesztőgépek munkaciklusát a gyártók az EN 60974.1 szabvány szerint 400C-on, 10 percre vetítve adják meg. A 150Amp @ 60% azt jelenti, hogy elméletben a 10 perc 60%-ban, tehát 6 percen át lehet a géppel 150 amperes árammal hegeszteni, ezután 4 percig hagyni kell a gépet lehűlni. A bevonatos elektródával történő hegesztés alapvetően is szakaszokból áll, a pálcacsere, a salakolás és a munkadarabok beállításának ideje alatt a gép visszahűlhet. Az érték inkább csak egy elméleti mutató, a gépek műszaki tartalmának összehasonlítására használjuk.

3. Mekkora hegesztőáramot kell használni?

Alapszabályként az elektróda (bevonat nélküli) vastagságának minden 1 mm-re 35-40A áramerősséggel kell számolni. Ez a hegesztendő anyagtól és a hegesztőpálcától függően változhat. Minden esetben próbahegesztést kell végezni a munka megkezdése előtt, illetve a munkavégzés során, szükség esetén korrigálni kell az áramerősséget. 

4. Mire szolgál az inverter?

Az inverter egy félvezető elemekből felépített frekvenciaváltó, amely az egyenáramot a hálózatinál lényegesen nagyobb frekvenciájú váltakozó árammá alakítja. Az inverteres hegyesztő előnye, hogy kis súlyú, könnyebben lehet vele ívet fogni, vékonyabb anyagokat hegeszteni, vagy ha a pálca letapad, a vezérlés leszabályozza, így nem megy tönkre a hegesztés, ezáltal kevésbé gyakorlottaknak is ajánlott.

5. Mi a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés (MIG/MAG)?

Ívhegesztéskor a kialakuló elektromos ívben az áram hőteljesítménye olvasztja meg az összehegesztendedő anyagokat és a hozaganyagot. A fogyóelektródás hegesztés egy ömlesztő hegesztési eljárás, amely során az előretolt tömör vagy porbeles töltésű fogyóelektróda (huzal) és a munkadarab között jön létre az elektromos ív, és ahogy a neve is mutatjta, az elektróda közben fogy. A fogyóelektródás védőgázas hegesztésnél különböző fémek hegesztéséhez különböző védőgázokat használunk, Erre utal a MIG (semleges, oxigént nem tartalmazó védőgázas) vagy MAG (aktív, oxigént tartalmazó védőgázas rövidítés). A védőgáz, ami általában szén-dioxid- (CO-hegesztés) vagy argonbázisú, a hegesztőívet, a hozaganyagot illetve a keletkező varratot védi. Ennek a hegesztési fajtának előnye a gyors hegesztés, egyenletes varratminőség és az elektródák széles választékából adódóan szinte minden anyaghoz alkalmazhatók.