Párátlanítók

1. Mekkora párátlanító berendezés szükséges?

Általános párátlanítási vagy szárítási feladatok esetén úgy kell kiválasztani a párátlanító készüléket, hogy légszállítása óránkénti két-háromszoros légcserét biztosítson a helyiség teljes térfogatát alapul véve.

2. Hogyan a leghatékonyabb a párátlanítás?

A készülék működése során az ablakokat és az ajtókat zárva kell tartani, ​egyszerre egy helyiséget párátlanítsunk, a párátlanítót helyezzük a szoba közepére, elektromos hőlégfúvóval növeljük a helyiség hőmérsékletét, biztosítsuk a párátlanító megfelelő működését a készülék légszűrőjének tisztán tartásával, illetve további ventilátorral elősegíthetjük a levegő keringetését.

3. Mit jelent a párátlanítók párátlanítási kapacitása?

A készülékek literben kifejezett párátlanítási kapacitását 30oC-os hőmérsékleten, 80%os relatív páratartalommal számolva, 24 órás működést alapul véve adják meg a gyártók.

4. Hogyan működik a kondenzációs párátlanítás?

A kondenzáció elvén működő párátlanítók szárítási folyamata úgy történik, hogy a ventilátorral beszívott levegőt, egy szűrő- és párologtatórendszeren keresztül hajtják át, és olyan hőmérsékletre hűtik le (harmatpont alá), hogy annak nedvességtartalma lecsapódjon, egy víztartályba vezetve, majd a páramentesített és lehűtött levegőt, egy kondenzátor felfűti, ezáltal tovább csökkentve a páratartalmat, végül így távozik a száraz levegő a kültérbe. 

5. Hogyan működik az adszorpciós párátlanítás? 

Az adszorpció egy olyan felületi jelenséget jelent, melyben gáz, gőz vagy folyadék kötődik meg egy vele érintkező felületen. Az adszorpciós párátlanítók ezt használják ki, hogy egy jó adszorpciós képességű, porózus és nagy felületű szárítóközeggel (pl. aktív szén) a levegő nedvessségtartalmát kivonják a levegőből. A párátlanítást legtöbbször egy forgó rotor segítségével oldják meg, amely felülete kivonja a nedvességet, ráadásul felfűtött levegő is áramlik át rajta, megszárítva a felületét, ezáltal képessé válik új szárítóciklus megkezdésére. A páramegkötés-páraleadás ciklus ismétlődése hatékonyan csökkenti a páratartalmat. Alacsony hőmérsékletű helyeken is használhatók (-10°C – +35°C / relatív páratartalom 0-100%), energiatakarékosak, nincs víztartály és zajtalanok.