Áramfejlesztő kiválasztási segédlet

Áramfejlesztő vásárlásakor a három kérdésre kell ismernie a választ:

  • Mennyit fog üzemelni a gép, milyen fontos az üzembiztonság?

  • Milyen teljesítményű fogyasztókat üzemeltetnek a gépről?

  • Milyen jellegű fogyasztókat üzemeltetnek a gépről?

    Hordozható áramfejlesztők 14 kVA-ig

Az áramfejlesztők teljesítménye 20°C hőmérsékleten történő üzemelésre van megadva. Magas környezeti hőmérséklet esetén - pl. tűző nyári nap - a gépről levehető teljesítmény csökken, ezért szintén ajánlott jobban túlméretezni az áramfejlesztőt. Háromfázisú gépeknél különösen ügyelni kell, hogy egyfázisú fogyasztó használata esetén a gépkönyvben leírt egyfázisú teljesítményértéket ne lépjük túl, valamint a megadott levehető maximális egy-és háromfázisú teljesítmények csak külön-külön vehetők le a gépről.

Az alkalmazáskor vegyük figyelembe a gép wattos teljesítményét. Ezt a gyártók által rendszerint megadott (S) kVA és a cos fi értékének (ami általában 0,8 vagy 1) a szorzatából tudjuk kiszámolni.

P (kW) = S (kVA) * cos fi

Így pl. ha a gép teljesítménye 5 kVA, és a cosfi=0,8 , akkor a gépre kapcsolható wattos teljesítmény 5*0,8=4kW. (Fontos, hogy az indítóárammal is számolni kell, így pl. motoros fogyasztónál kb. 2 kW-os motor indítható egy ilyen teljesítményű gépről.)

Amennyiben az áramfejlesztőről közvetlenül számítógépet, inverteres hegesztőgépet vagy egyéb stabil feszültséget igénylő fogyasztót használunk, a generátor elektronikus feszültségszabályzású kell legyen.

Áramfejlesztő vagy hegesztő-áramfejlesztő?

  • Mindenképpen kiváló minőségű dízel meghajtómotort kell választani, mert a gépek indítása, üzemelése így problémamentes lesz.

  • A gép teljesítményét tervezzék az üzemeltetni kívánt fogyasztók fölé a fogyasztó jellegétől függően kellő mértékben! (akár három-ötszörös teljesítmény is szükséges lehet pl. nagy aszinkron motoros berendezés közvetlen indításakor).

  • Ha stabil frekvenciát igénylő fogyasztónk van, elektronikus fordulatszám-szabályzású motorral rendeljék áramfejlesztőt, vagy pedig túl kell méretezni a motor teljesítményét.

  • A csendesített kivitelű gépek kb. 1500/perc fordulatszámúak és hosszabb élettartamúak. Kültéren elhelyezett gépek csak burkolattal ellátottak lehetnek.

  • Dízelmotoros gépeknél figyelni kell arra, hogy a névleges teljesítmény 30 %-a alatti tartós használatnál jelentős olajfogyasztás léphet fel, mivel a motor nem tudja elérni az üzemi hőmérsékletet. Ez a kipufogórendszer elolajosodásást eredményezi. Ezért nem javasolt tartósan túl kis terheléssel üzemeltetni a dízelmotort.

Reméljük, ismertetőnkkel segítünk Önnek kiválasztani a tevékenységéhez legcélszerűbb áramfejlesztőt. Amennyiben tovább kérdése lenne, hívjon minket bátran.

 +36 1 253 5282
rendeles@eurokomax.hu