Generatoare

1. Aș dori să alimentez casa familiei noastre cu energie electrică în caz de întrerupere a curentului electric, de ce generator am nevoie? Ar trebui să fie monofazat sau trifazat?

Generatorul trebuie ales în funcție de consumatorii care urmează să fie alimentați. Dacă trebuie alimentați numai consumatori monofazici (de exemplu, pentru o casă de locuit sau o casă de vacanță), trebuie ales un generator monofazat. Cele trei faze introduse într-o casă sunt distribuite în mod inegal între consumatorii monofazici (consumul unei lămpi sau al unei mașini de spălat este substanțial diferit), ceea ce ar supraîncărca înfășurarea fazei respective în cazul unui generator trifazat, ceea ce ar putea duce la defectarea generatorului.

Cea mai bună alegere este un generator monofazat capabil să alimenteze toți consumatorii monofazici (chiar și simultan). Un generator trifazat ar trebui să fie instalat numai acolo unde există sarcini trifazate.

FOARTE IMPORTANT!!! Generatorul trebuie să fie conectat cu un întrerupător de deconectare care să împiedice conectarea simultană a rețelei și a generatorului la rețeaua electrică a clădirii. Acest lucru împiedică fizic refluxul curentului în ambele direcții, prevenind astfel riscul de electrocutare și de deteriorare a generatorului.

2. Ce mărime de generator ar trebui să aleg?

Puterea teoretică necesară este suma sarcinilor fiecărui consumator. În general, este recomandabil să calculați cu cel puțin 10% mai mult, deoarece este posibil să aveți o sarcină mai mare pe generator sau noi consumatori conectați la acesta.

Important: Funcționarea continuă a generatoarelor este evaluată la 80% din puterea maximă, astfel că un generator de 1 kW poate funcționa continuu cu 0,8 kW. Capacitatea maximă a generatorului nu trebuie utilizată în mod continuu!

Important: Consumatorii cu motoare electrice pot supraîncărca generatorul pentru o perioadă scurtă de timp în timpul pornirii, de aceea puterea generatorului trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori mai mare decât puterea motorului electric pe care îl pune în funcțiune.

3. De ce nu pot folosi în același timp o priză monofazată și una trifazată?

Generatoarele trifazice sunt adesea utilizate pentru a alimenta sarcini monofazate. Acest lucru se face prin îndepărtarea unei faze din generatorul trifazat pentru a crea puterea monofazată care poate fi scoasă din mașină. Acest lucru face parte din funcționarea normală a mașinii.

În cazul în care cele două prize sunt utilizate simultan, înfășurarea exploatată pentru a genera tensiunea monofazată va fi suprasolicitată și distrusă, deoarece este utilizată pentru a genera atât tensiune monofazată, cât și trifazată. De obicei, doar 40% din puterea generatorului trifazat poate fi trasă pe o singură fază, ceea ce va duce cu siguranță la supraîncărcarea generatorului într-o astfel de utilizare dublă.

Așadar, prizele monofazate și trifazate NU TREBUIE să fie utilizate simultan! 

4. La ce trebuie să fiu atent la pornirea și oprirea generatorului?

Grupul generator trebuie pornit fără sarcină, iar sarcina trebuie conectată numai după ce grupul generator s-a încălzit. Înainte de oprire, generatorul trebuie să funcționeze fără sarcină timp de câteva minute pentru a permite generatorului să se răcească și apoi să fie oprit fără sarcină.

5. De ce să cumpărați un generator de sudură?

Generatoarele de sudură sunt fabricate cu o înfășurare specială, care este mai bine adaptată la sarcina de sudare și astfel crește durata de viață a aparatului. Dacă aveți de gând să sudați o mare parte din timpul de funcționare a mașinii, ar trebui ales un generator de sudură.

6. Cât consumă generatorul?

Pentru motoarele HONDA utilizate în mod obișnuit la generatoare, acesta este de 313 g/kWh (0,313 kg/kWh). Această cifră reprezintă cantitatea de combustibil, exprimată în grame, necesară pentru a produce 1 kW de putere timp de 1 oră.

EXEMPLU:
Pentru ca un generator să producă 2 kW de putere în 3 ore:
Consum (litri) = 0,313 kg/kWh x 1,4 (grame→litru) x 2 kW x 1,25 (randamentul generatorului) x 3 ore = 3,3 litri de combustibil consumat.
De aici se poate calcula cât timp generatorul poate alimenta consumatorii fără a umple rezervorul de combustibil.
Dacă este necesar, generatoarele AGT pot fi furnizate cu un rezervor de combustibil mai mare.

7. De ce există o degajare de căldură pe generator?

Acest mic dispozitiv simplu protejează generatorul de supraîncălzire și scurtcircuit și, astfel, protejează generatorul de deteriorare. Acesta oprește automat tensiunea de ieșire în caz de suprasarcină sau supraîncălzire. Când generatorul s-a răcit, i se permite să funcționeze din nou.

8. Ce înseamnă AVR pentru generatoare?

AVR - Regulator automat de tensiune. Acesta ridică automat tensiunile joase și scade automat tensiunile înalte pentru a menține un nivel stabil de tensiune de 230 V, chiar și atunci când sarcina se modifică, prevenind astfel deteriorarea echipamentului.

9. În ce cazuri nu este recomandat un generator cu funcție AVR?

Nu se recomandă operarea mașinilor de mare putere sau a invertoarelor cu pornire frecventă de la un generator cu funcție AVR (de exemplu, mașină de sudură).

10. Ce înseamnă denumirile tipurilor de generatoare?

De exemplu, AGT 7201 HSBE.
7201: 7 - clasa de putere: 6,6 kVA

7201: 1 - monofazat (3 - trifazat)

HSBE: H - tip de motor: Honda ( K - Kohler; L - Lombardini; M - Mitsubishi) 

HSBE: S - motor sincron

HSBE: B - motor pe benzină (D - motor diesel)

HSBE: E - pornire electrică (fără E - pornire manuală/manuală)

de exemplu, AGT 11501 HSBE R16.
R16: Versiunea industrială: rezervor de combustibil de 16 litri

De exemplu, WAGT 200 AC HSB
WAGT: generator de sudură

200: curent de sudare

AC: curent alternativ (DC - curent continuu)

de exemplu: AGT 7201 HSB TTL
TTL: O linie practică de generatoare cu multimetru, cadru metalic individual, etc.